Vaccinul COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford produce un răspuns imun atât la vârstnici, cât și la tineri, iar reacțiile adverse au fost mai mici în rândul persoanelor în vârstă, a anunțat luni, 26 octombrie, producătorul britanic de medicamente AstraZeneca.
Un vaccin care funcționează este văzut ca o adevărată „armă” în lupta împotriva noului coronavirus, care a ucis peste 1,15 milioane de oameni, a produs efecte grave în economia globală și a schimbat le-a schimbat stilul de viață tuturor oamenilor din lume.
Financial Times a raportat, citând două surse familiare cu cercetarea, că vaccinul, dezvoltat de Oxford și AstraZeneca, declanșează producerea de anticorpi și celule T la persoanele mai în vârstă.
Testele de sânge de imunogenitate efectuate pe un subgrup de participanți mai în vârstă au rezultate asemănătoare cu date publicate în iulie, care arătau că vaccinul a generat „răspunsuri imune robuste” la un grup de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, potrivit sursei citate.
„Este încurajator să vezi că răspunsurile la imunogenitate au fost similare între adulții mai în vârstă și cei mai tineri și că reactogenitatea a fost mai mică la adulții în vârstă, unde severitatea bolii COVID-19 este mai mare”, a declarat un purtător de cuvânt al AstraZeneca pentru Reuters.
„Rezultatele se adaugă celorlalte dovezi care arată siguranța și imunogenitatea declanșată de vaccinul AZD1222″, a spus purtătorul de cuvânt.
Ar urma ca detaliile despre descoperire să fie publicate în curând într-un jurnal clinic, a anunțat Financial Times, fără să specifice publicația.
AstraZeneca, care dezvoltă vaccinul împreună cu cercetătorii de la Universitatea Oxford, este văzut ca un lider în cursa pentru producerea unui vaccin care protejează împotriva COVID-19.
Secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că se așteaptă ca lansarea vaccinului să aibă loc în prima jumătate a anului 2021.